home > woord en beeld >
Pannenbakkers in de volkstelling van 1796
Regelmatig organiseert de overheid volkstellingen. Dat gebeurde ook vroeger al. In deze oude volkstellingen vind je meestal de samenstelling van het gezin met de leeftijd van de gezinsleden, eventuele inwonend personeel én het beroep van het gezinshoofd!
Uit de lijsten kom je ook te weten wie er allemaal in een bepaalde straat of in het dorp woonde en krijg je zo ook een idee van de beroepen uit die tijd.
Interessant voor ons is de volkstelling georganiseerd door de Franse overheid in 1796. Een deel van de informatie die van deze volkstelling over Schulen bewaard is, wordt ook besproken in het boek van Jozef Aerts.
Onder de inwoners van Schulen staan twee pannenbakkers vermeld, nl. het gezin Nicolaas Bosmans-Catherina Schepers (met 5 kinderen) in 'De Stap' en het gezin Jan Pollaris-Elisabeth Cox (met 2 kinderen en een inwonende meid), in de 'Reu' (de Rey).
Interessant is ook dat we in de Neerstraat de grootvader van pannenbakker Jozef Vos terugvinden, nl. Petrus-Johannes Vos die gehuwd is met Elisabeth Weyens. Hij staat vermeld als werkman (en nog niet als pannenbakker dus, wat zijn zoon Pieter-Jan en kleinzoon Jozef later wel zijn).
Het gezin telt vier kinderen.
Meer info en bronnen:
Jozef Aerts, 'Historisch overzicht van de gemeente Schulen', 1968, (her)uitgegeven door Micron in 1978, blz. pag. 54 en volgende