Steen- en pannenbakkerij Onze-Lieve-Vrouw

Pannen- en steenbakkerij Onze-Lieve-Vrouw, 1913Informatie gezocht!


Van 1907 tot 1982 was in Tongeren een grote pannenfabriek en steenbakkerij actief, opgericht door Sylvain Francart en zijn zoon Henri Francart. De fabriek Pannen- en steenbakkerij Onze-Lieve-Vrouw (Tuileries et briqueteries Notre Dame) lag ten noorden van het station van Tongeren, aan de Henisstraat. Vlakbij was de uitgebreide kleigroeve.

Het was een uniek bedrijf: van bij de start beschikte het over een stoomketel voor de eigen elektriciteitscentrale, een kolenvergasser en kort na de Eerste Wereldoorlog ook over een tunneloven. Waarschijnlijk was dit de eerste tunneloven in België.

Het bedrijf stopte in 1982 en alle gebouwen werden gesloopt. Enkel het gebouw waar de Schuttersvereniging Tongria gehuisvest is en enkele arbeiderswoningen bleven bewaard. Net als de Sint-Jozefskerk die oorspronkelijk ook door de familie Francart gebouwd werd.

Het is de bedoeling om de geschiedenis van het bedrijf te schrijven aan de hand van documenten, foto’s, persoonlijke verhalen… We doen dit samen met enkele afstammelingen en met de hulp van het Tongerse Stadsarchief. Omdat er nauwelijks archieven van het bedrijf bewaard zijn gebleven doen we een oproep naar de inwoners van Tongeren.


Meer info en enkele afbeeldingen over het bedrijf vind je in deze fiche van onze Limburgse inventaris.

Mail ons!


Alvast bedankt voor de hulp!


Opmerking: uiteraard waren er nog verschillende andere steen- en pannenbakkerijen in Tongeren actief. Je vindt ze in onze inventaris.