Gresbuizenfabriek Keramofiche SB00024  


Gresbuizenfabriek Keramo


Type
gresbuizenfabriek


Ligging
Toponiem: -
Adres: Paalsteenstaat, 3500 Hasselt
Kadasterperceel: 7 G139B, G130C, G134C, G176R, G322C2
CoŲrdinaten: 50,9481; 5,3415


Periode
1957 - nu


Eigenaar
nv Kumpen, nu Steunzeug-Keramo (Groep Wienerberger)


Toestand
Bestaand bedrijf


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Constant Kumpen begon in 1945 met een draineerbuizenfabriek in Wijer. In 1947 vestigde Constant zich samen met zijn broer Emiel Kumpen in Hasselt als handelaar in bouwmaterialen. Na de oorlog was er een grote bouwactiviteit en zo startten ze in 1950 ook de wegenbouwactiviteiten. Zo groeide de firma nv Kumpen die zich specialiseerde in wegenbouw en in handel van bouwmaterialen.

Omdat er steeds meer vraag kwam naar gresbuizen, bestemd voor riolering, bouwden ze in 1957 zelf een buizenfabriek met oven aan de Paalsteenstraat in Hasselt. Zo werd het bedrijf Keramo geboren, dat in het begin een capaciteit van 7000 ton per jaar haalde.

In de jaren '70 werd gedurende een aantal jaren het Kerablok op de markt gebracht. Dit was een isolerende keramische steen, ontwikkeld uit het vliegas van de mijnen. Die productie was van korte duur en het bedrijf Kumpen verkoos verder te investeren in gresbuizen.

In de loop van de jaren '80 en '90 werden de activiteiten in de bouwsector steeds belangrijker. Paul Kumpen, zoon van Constant, stapte in 1973, na het overlijden van zijn vader, in het bedrijf. Zijn broer Robert was vanaf 1974 in dienst bij Keramo. Later, in 1984, begon Jan Kumpen, zoon van Emiel, bij het bedrijf. Tot in 1998 zou ook An, de zus van Jan, als aandeelhouder en bestuurder bij de firma actief zijn.

Vanaf 1991 gingen zij in de sector van de buizenproductie een partnerschap aan met de Oostenrijkse groep Wienerberger, die de helft van de aandelen overnam en in 1995 de andere helft. Zo ontstaat Steunzeug-Keramo. Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt in Frechen (Duitsland). Hasselt is een belangrijk productiecentrum, daarnaast zijn er ook vestigingen in Duitsland, ItaliŽ, Frankrijk en Polen.

Vanaf 1985 ontwikkelde het bedrijf Kumpen steeds meer bouwactiviteiten. Naast wegenwerken engageerden zij zich ook in de algemene bouw, de residentiŽle bouw, kantoren, appartementen, grote winkelcentra, grote kantoorgebouwen... In 2002 wordt een samenwerking aangegaan met de wegenbouwer Aswebo uit Drongen. Aswebo werd op zijn beurt overgenomen door Willemen Groep. In 2016 gebeurt een verdere integratie met de Willemen Groep omdat er binnen de familie Kumpen geen familiale opvolging was. In 2018 gebeurde een volledige herstructurering van de Willemen Groep in een nv Willemen Construct en een nv Willemen Infra en bestaat de naam Kumpen enkel nog voor het onderdeel Kumpen Renovatietechnieken (nv Kumpen).

In 2019 is Steinzeug-Keramo nv Europa's grootste fabrikant van gresbuizen en hulpstukken voor rioleringssystemen.

Gres
Gres of steengoed is een keramisch materiaal dat gemaakt is van een kleisoort die tegen hoge temperaturen bestand is. De eigenschappen van gres zitten in tussen die van aardewerk en porselein. Het wordt gebakken bij 1150 tot 1350 įC, waarbij het versintert, waardoor het niet-poreus is en ondoordringbaar wordt voor de meeste vloeistoffen. Het is ook goed bestand tegen zuren. Door zijn grote slijtvastheid is steengoed ook een bijzonder geschikt materiaal voor vloertegels, traptreden en vensterbanktegels. Steengoed wordt al meer dan 100 jaar gebruikt om rioolbuizen van te maken. Riolering moet bestand zijn tegen een hoge zuurgraad, en daar kan steengoed goed aan voldoen. Het heeft een grote duurzaamheid en is vormvast. Door het broze karakter van het materiaal heeft het echter een beperkte weerstand tegen mechanische belastingen. Het bedrijf Keramo produceert gresbuizen in erg verschillende uitvoeringen en uiteenlopende afmetingen.Meer foto's


Bronnen
- Website Hasel over Kumpen en Keramo, Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008), pp. 82-83.
- Website Steinzeug-Keramo nv
- Website Kumpen nv, geschiedenis
- Wikipedia over gres