Steenbakkerij Schraenenfiche SB00001 


Steenbakkerij Schraenen


Naam
Steenbakkerij Schraenen


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: Rijnrode
Adres: Oude Leuvensebaan, Loksbergen (Halen)
Kadasterperceel: 326 (oud)
CoŲrdinaten: 50,93484; 5,05451


Periode
<1840 - >1850 (?)


Eigenaar
Schraenen


Toestand
Gesloopt/verdwenen.


Beschrijving/informatie/geschiedenis


In Loksbergen en omgeving lagen verschillende steen- en pannenovens. Het dorp is reeds eeuwen bekend om zijn kleiproducten: volgens bepaalde bronnen bouwden monikken al omstreeks 1430 de nu nog bestaande Kluis van Reinrode met stenen die ter plaatse werden gebakken. Na een brand in de stad Diest in 1680 werden vele daken in de stad Diest bekleed met 'tichels' uit Loksbergen, platte dakpannen die in feite afgeleid waren van vloertegels.

De Diestse forten, gebouwd tussen 1840 en 1849, moesten volgens het lastenboek van de overheid gebouwd worden met brikken en pannen van Steenbakkerij Coeckelberghs 'op de IJzerewinning' en van steenbakkerij Schraenen te Rijnrode.

We gaan er van uit dat deze 'briqueterie' op de kaart Vandermaelen de steenbakkerij Schraenen is die vermeld wordt op de website van Onroerend Erfgoed. Het is immers de enige andere steenbakkerij in die periode in Loksbergen. Er waren wel meer steenbakkerijen in de buurt. Enkele honderden meter daarvandaan ligt er in de buurgemeente Kortenaken ook eentje.

Meer informatie over de steenbakkerij Schraenen en de eigenaars of steenbakkers vonden we tot nu toe niet.


Meer foto's


Bronnen
- Artikel over Panoven Coeckelberghs op website Schulense pannen en pannenbakkers
- Pannenfabriek De Panoven (Loksbergen) in de Inventaris Onroerend Erfgoed